Secrets in You

cropped-PINK-3.png

 

Oud zeer: We hebben er allemaal mee te maken. Het zijn littekens uit ons verleden, emotionele wonden die we lang met ons meedragen. Oud zeer kan ons belemmeren, ons geluk in de weg staan, en kan zelfs ziekte veroorzaken. Als jongvolwassene besefte ik al heel goed dat ik mijn blokkades moest opruimen omdat ik ervan overtuigd was dat ik anders ziek zou worden. Dat was echter niet mijn enige overtuiging. Er zaten namelijk ook veel levenslessen in die mij verrijkten.

Oud zeer verwijst naar emotionele pijn en negatieve gevoelens die ontstaan zijn door gebeurtenissen in ons verleden. Het kan variëren van jeugdtrauma’s en mislukte relaties tot diepe teleurstellingen en onvervulde dromen. Deze emoties worden vaak niet goed verwerkt en blijven onopgelost, waardoor ze een schaduw werpen over ons huidige leven.

Oud zeer kan ernstige invloed hebben op zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het kan leiden tot angst, depressie, stress en zelfs fysieke problemen. Het beïnvloedt ook onze relaties en ons vermogen om van het heden te genieten. Als we vasthouden aan oude pijn, blijft het onze keuzes en ons gedrag sturen, wat ons ervan weerhoudt ons volledige potentieel te bereiken.

Ontkenning of Vermijding:

Het vermijden van het confronteren van oud zeer of het ontkennen van de impact ervan kan leiden tot een ophoping van onverwerkte emoties. Het onderdrukken van emoties in de hoop dat ze vanzelf verdwijnen, leidt vaak tot verergering van het oud zeer. Het blijft zich steeds opnieuw aandienen en wordt steeds erger, waardoor je uiteindelijk niet eens meer begrijpt waar iets vandaan komt. Als oud zeer niet wordt aangepakt, kunnen oude gedrags- en denkpatronen zich herhalen in toekomstige relaties en situaties. Emoties die niet zijn geuit of verwerkt, blijven in de kern van oud zeer bestaan.

Zelfkritiek en zelfverwijt kunnen oud zeer voeden. Als je jezelf de schuld  blijft geven van de pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden, kan dit leiden tot een lage zelfwaardering en voortdurende emotionele pijn.

Vergelijkingen met Anderen:

Het vergelijken van jezelf met anderen, vooral als anderen lijken te gedijen ondanks soortgelijke trauma’s of moeilijkheden, kan oud zeer versterken. Dit kan gevoelens van onrechtvaardigheid en jaloezie veroorzaken. Terwijl je helemaal niet weet of dit werkelijk zo is, vul je dit namelijk zelf in. Belangrijker in dit moeilijke proces is dat je je niet zou moeten bezighouden met een ander.

Wrok en Wraakgevoelens:

Het koesteren van wrok en wraakgevoelens jegens degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor oud zeer kan een vicieuze cirkel creëren. Dit houdt de pijn en boosheid levend en verhindert genezing. Vaak, als je op een afstand terugkijkt op de situatie of een persoon en je verdiept in waarom iets is gebeurd, zou je zelfs empathie kunnen voelen als je verder gevorderd bent in je eigen genezing.

Grenzen stellen:

Een gebrek aan persoonlijke grenzen kan oud zeer voeden, omdat het moeilijk kan zijn om jezelf te beschermen tegen herhaling van pijnlijke ervaringen. Dit kan leiden tot herhaling van schadelijke patronen. Dat kan nooit je bedoeling zijn, en de eerste keer dat je je grenzen stelt, kan lastig zijn. Maar je zult je zeker trots voelen, terwijl als je weer over je heen laat lopen, je je altijd rot voelt. Iedereen heeft wel die zin achteraf: “had ik dit maar gezegd of gedaan.”

Oud zeer kan leiden tot een negatief zelfbeeld, wat op zijn beurt het oud zeer versterkt. Als je gelooft dat je onwaardig bent of dat je de pijn verdient, zul je moeite hebben met genezen. Vraag je eens af, zo streng als je voor jezelf bent, zou je dat ook zijn, als je jezelf toesprak op negenjarige leeftijd? Ik wed van niet, dus waarom nu wel? Waarom kun je niet gewoon van jezelf houden? Waarom is dat altijd zo beladen? Je zou de wereld voor jezelf en anderen een stuk aangenamer maken als je gewoon heel veel van jezelf houdt, omdat je altijd je stinkende best doet, en als je dat soms niet doet, is dat ook prima.

Perfectionisme:

Het najagen van perfectie als een manier om de pijn van oud zeer te verzachten, kan leiden tot constante stress en gevoelens van ontoereikendheid. En wat betekent perfectionisme eigenlijk? Doe je dat voor jezelf of voor een ander? Als je dat voor jezelf doet, lijkt me dat doodvermoeiend. En voor een ander toont het aan dat je de goedkeuring van een ander nodig hebt, wat betekent dat je denkt dat een ander persoon beter is dan jij. Stappen om Oud Zeer Los te Laten

Herken en Erken:

Het eerste en belangrijkste is om oud zeer te herkennen en erkennen. Dit betekent dat je je bewust moet worden van de pijnlijke gebeurtenissen uit je verleden en de emoties die ze hebben opgeroepen. Het kan nuttig zijn om deze gebeurtenissen opnieuw te doorleven om te zien wat je hieruit kunt halen. Niemand zit hierop te wachten, maar het kan positiever zijn dan je denkt. Misschien als je het niet alleen aandurft, kun je iemand vragen die je vertrouwt om je hierin te begeleiden. Het hangt natuurlijk ook af van de mate van pijn; soms biedt EMDR ook een oplossing.

Emoties erkennen:

Sta jezelf toe om je emoties te voelen en te erkennen. Het is normaal om verdrietig, boos, teleurgesteld of gekwetst te zijn als gevolg van oud zeer. Schrik ook niet als dit steeds in golven veranderd. Het onderdrukken van deze emoties kan het proces bemoeilijken. Het kan er ook voor zorgen dat het langer duurt. Ik heb verhalen gehoord van mensen boven de zestig die nog steeds vastzitten. Hoe verdrietig en zonde is dat?

Verwerk en Accepteer:

Het is essentieel om deze emoties te verwerken en ze te accepteren als onderdeel van je levensverhaal. Dit betekent niet dat je het goedkeurt, maar eerder dat je begrijpt dat het is gebeurd en dat je er niet langer door wilt worden geleefd.

Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en emoties kunt uiten. Dit is een persoonlijke uitlaatklep voor je gevoelens, en de zwaarte wordt hierdoor minder. Het is letterlijk iets van je afschrijven.

Je kunt ook brieven schrijven aan de mensen die betrokken waren bij de gebeurtenissen die oud zeer hebben veroorzaakt. Deze brieven hoef je niet daadwerkelijk te versturen, maar ze kunnen je helpen je gevoelens te uiten en los te laten.

Vergeef (ook jezelf): Het loslaten van oud zeer omvat vaak vergeving. Dit houdt in dat je niet alleen anderen vergeeft voor eventuele kwetsuren, maar ook jezelf. Het is een belangrijke stap in de richting van genezing. Gebruik je ervaringen uit het verleden als leermomenten. Wat kun je eruit halen? Hoe kunnen ze je helpen groeien en sterker worden? Probeer er niet in te blijven hangen, zodat je geen boos of verbitterd persoon wordt. Dit kan niet zijn wat je voor ogen had voordat dit je overkwam. Richt je aandacht op het heden en op je toekomstige doelen. Laat het verleden niet langer de regie over je leven voeren.

Conclusie

Oud zeer kan een zware last zijn, maar het is mogelijk om het los te laten en emotionele vrijheid te vinden. Het vergt tijd, moeite en zelfreflectie, maar de beloning is een leven dat niet langer wordt beïnvloed door de schaduwen van het verleden. Het is nooit te laat om te beginnen met loslaten en te werken aan een gelukkiger en gezonder leven.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *