Secrets in You

cropped-PINK-3.png

“Coping” is een methode die mensen gebruiken om met stress, emotionele pijn of moeilijke situaties om te gaan. Hoewel coping op korte termijn nuttig kan zijn om met stress om te gaan, kunnen ze in sommige gevallen verkeerd werken of tegenwerken als ze worden gebruikt om problemen te vermijden of niet aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand verslaafd is aan drugs, alcohol of een ander middel, waardoor ze niet hoeven te voelen of niet dichter bij zichzelf hoeven te komen. Ik geloof persoonlijk niet dat verslaving een ziekte of een keuze is maar eerder een manier voor iemand om iets op te lossen. Echter, de onderliggende trauma’s zijn vaak zo diepgeworteld dat mensen geen oplossend vermogen meer lijken te hebben  maar alleen nog maar willen vluchten van emotionele stress, eenzaamheid of creëren zelfs een disconnectie van zichzelf. Het feit blijft wel dat je het niet beter maakt voor jezelf, alleen maar slechter.

Een andere verkeerde manier van omgaan met problemen is het onderdrukken van emoties in plaats van ze te erkennen en ermee om te gaan. Het negeren of onderdrukken van gevoelens kan leiden tot emotionele opbouw van problemen en kan uiteindelijk lijden tot psychologische problemen.

Het wegrennen van je problemen stopt als je je omdraait en bewust wordt”

Om effectiever met stress en moeilijke situaties om te gaan, is het belangrijk om  positieve copingstrategieën te gebruiken. Dit kunnen meerdere punten zijn. Het actief aanpakken van problemen, het zoeken naar sociale steun, het uiten van emoties, het ontwikkelen van gezonde levensstijlgewoonten en het aanleren van stressmanagementtechnieken omvatten. Het is ook belangrijk om professionele hulp te zoeken als dat nodig is om dieperliggende problemen aan te pakken.

Coping verwijst naar alternatieve strategieën die mensen zoeken om met stress, uitdagingen en emotionele onrust om te gaan. Het kan variëren van simpele dagelijkse stressfactoren tot ernstige levensveranderende gebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare, ziekte of werkgerelateerde stress. Coping kan een vervangend doel te hebben om de situatie voor je uit te schuiven met de gedachte jezelf meer tijd te geven om een oplossing te bedenken. Dit kan op zich prima zijn, maar wees je ervan bewust dat als je het onderliggende probleem niet gaat aanpakken, je copingstrategieën meestal eindigen in een terugval. Dit betekent ook niet dat dat heel erg is, maar het hangt er ook een beetje van af hoe sterk je op dat moment in je schoenen staat en hoe die terugval bij je binnenkomt, want dat zou de situatie kunnen verergeren.

Mensen hanteren verschillende copingstrategieën, en deze kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën: probleemgerichte coping en emotiegerichte coping.

Probleemgerichte coping:

Deze strategieën zijn gericht op het actief aanpakken van het probleem of de stressor. Dit kan onder meer bestaan uit het identificeren van mogelijke oplossingen, het nemen van stappen om het probleem op te lossen en het plannen van acties.

Voorbeelden van probleemgerichte coping zijn het zoeken naar informatie, het stellen van doelen, het ontwikkelen van een actieplan en het aangaan van confrontatie met de stressor.

Emotiegerichte coping:

Deze strategieën richten zich op het beheersen van de emotionele reacties op stress en het verlichten van emotionele pijn. Dit kan omvatten het zoeken naar sociale steun, ontspanningstechnieken en positieve herwaardering van de situatie.

Voorbeelden van emotiegerichte coping zijn meditatie, ademhalingsoefeningen, praten met vrienden of een therapeut, en het accepteren van de emoties zonder oordeel.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van copingstrategieën afhangt van de specifieke situatie. Soms is probleemgerichte coping de meest geschikte aanpak, terwijl in andere gevallen emotiegerichte coping effectiever kan zijn. Als je besluit om je probleem werkelijk aan te pakken, zorg dan dat je een goede afspraak met jezelf maakt en jezelf ook verantwoordelijk stelt om niet op te geven, want dat is wat je tot nu toe hebt geleerd. Het is nu tijd om verantwoording te nemen voor je eigen leven, je eigen keuzes, zodat je daar trots op kan zijn. Je kan namelijk niet de wereld of andere mensen de schuld blijven geven van jouw leven, dan creeer je dat je leven uiteindelijk aan jezelf voorbijvliegt.

Het vermogen om effectief met stress om te gaan, kan worden aangeleerd en ontwikkeld. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je copingvaardigheden te verbeteren:

  • Begin met het identificeren van je huidige copingstrategieën. Wat doe je wanneer je met stress wordt geconfronteerd? Hoe reageer je op uitdagingen? Zelfbewustzijn is de eerste stap om te begrijpen waar je kunt verbeteren.
  • Leer nieuwe technieken: Als je merkt dat je voornamelijk een bepaalde manier gebruikt, probeer dan andere manieren te leren. Dit kan inhouden dat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt, zoals zelfonderzoek en zelfreflectie. Heb vertrouwen in jezelf als dat je dat niet hebt. Stel jezelf dan echte vragen. Waarom voel ik me niet waardig? Probeer specifieke redenen voor je gevoel van gebrek aan eigenwaarde te identificeren. Is er een specifieke gebeurtenis of ervaring die deze gevoelens heeft veroorzaakt?
  • Zijn mijn overtuigingen over mijn eigenwaarde gebaseerd op feiten? Vraag jezelf af of je negatieve overtuigingen over jezelf wel echt kloppen, of dat ze gebaseerd zijn op vooroordelen, onjuiste aannames of angst.
  • Wat zijn mijn sterke punten en kwaliteiten? Maak een lijst van je positieve eigenschappen, vaardigheden en prestaties. Herinner jezelf eraan dat je veel te bieden hebt.
  • Welke negatieve gedachten of overtuigingen belemmeren me? Identificeer specifieke negatieve gedachten of overtuigingen die je zelfvertrouwen ondermijnen en vraag jezelf af waarom je ze hebt.
  • Zijn deze gevoelens van eigenwaarde consistent in mijn leven, of zijn er momenten waarop ik me wel waardig voel? Onderzoek of je zelfbeeld varieert in verschillende situaties. Zijn er momenten waarop je je zelfverzekerder voelt? en beantwoord die eerlijk, dit kan een positieve invloed hebben op je mentale welzijn.
  • Ontwikkel veerkracht: Veerkracht is het vermogen om tegenslagen te doorstaan en sterker uit de ervaring te komen. Het ontwikkelen van veerkracht kan je helpen om beter met stress om te gaan en te groeien in moeilijke tijden.

Terugvallen in een gewoonte of een verslaving kan een uitdagende en ontmoedigende situatie zijn, en het benadrukt vaak dat de copingstrategieën die werden gebruikt om met stress of problemen om te gaan, niet de valkuil zijn maar het onderliggend probleem niet volledig hebben aangepakt. Straf jezelf niet te hard hiervoor. Je doet je best, je valt en staat weer op. Het doel is niet om opzettelijk te falen, maar om te begrijpen dat falen een natuurlijk onderdeel is van de reis naar succes. Het is de manier waarop je met mislukkingen omgaat, leert van ze en weer opstaat, die de sleutel tot succes vormt.”

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *